Modem Nedir? Ne İşe Yarar?

Modem Nedir?

İnternete bağlanıyorsanız elbette modemle tanışmış olmalısınız. Modemin yerini biliyor birçok yerde modem kelimesiyle karşılaşıyor ama aslında modem nedir bilmiyor olabilirsiniz. Şimdi size iki kelime söyleyeceğiz: Modülatör ve Demodülator. İşte modem bu iki kelimenin kısaltılmış halidir. Modülasyon telefon hattı sinyallerini dijitale dönüştürme işlemidir. Demodülasyon ise dijital sinyalleri Analog sinyale dönüştürme işlemidir. Ağ bağlantı cihazı olan modem bu iki işlemi yaparak cihazların genel internet ağına bağlanmasını sağlar. Yani sizin kullandığınız bilgisayarın, akıllı telefonun bir dili var. Ve modem bu dilden anlayan ve bu dili bağlantıyı sağlamak için dönüştüren cihazdır. Veri alışverişinde sayısal verileri Analog anolog verileri de sayısal verilere dönüştürür. Unutmayın ki tüm internet işlemleri veri aktarımı temeline dayanır. Veri aktarımında verileri sinyale sinyalleri veriye dönüştüren cihaz modemdir. Gelin birlikte modemi biraz daha yakından tanıyalım.

Modem Nedir?

Telefon hatları aracılığı ile internet bağlantısı sağlayan cihaza modem deniyor. Modem temelde iki işlevlidir.   Analog türdeki telefon hattı sinyallerini alır dijitale çevirir. Dijital sinyalleri de Analog sinyale çevirip telefon hattına gönderir. İnternete bağlanan her bilgisayar her cihaz veriyi aktardığı diğer makinelere sinyaller yoluyla ulaşır. Modem verilerin ses sinyallerine ses sinyallerinin de verilere dönüştürülmesi için tasarlanan aygıttır. 1960’lı yılların sonlarında ortaya çıkan ilk modemler telefon hattını kullanarak terminalleri bilgisayarlara bağlıyordu. Akıllı modemler 1970’lerde geliştirildi. B modemler sayesinde veri gönderip almanın yanında telefon görüşmesi yapmak da mümkün oldu. ADSL modemler 1999 yılında kullanılmaya başlandı. Kablosuz modem hızla yayılarak her evde yerini aldı. Günümüzde kablosuz modemler internete bağlanmak isteyen her kullanıcının ilk olarak iletişime geçtiği aygıtlardır. Bilgisayar ya da mobil cihazlar internete bağlanırken ilk olarak modemle iletişime geçer.

Modem Ne İşe Yarar?

Modemin işi bir tür dönüştürücü olarak internet bağlantısını sağlamaktır. Modem ne işe yarar merak ediyorsanız şunu söyleyebiliriz; modem internete bağlanmak isteyen cihazların dilini bağlantıda anlaşılır hale getirir. Verileri sinyale sinyalleri veriye dönüştürür. Çevirge olarak da tanımlanan modemin asıl görevi çevirmenliktir. Onu bir tür tercüman olarak düşünebilirsiniz. Sinyallerin cihazlar tarafından algılanabilmesi için veri olması gerekir. Verilerin de ağda dolaşabilmesi için sinyal olması gerekir. Modem işte bu çeviri işini yapan ayıttır.  En iyi modem elbette bu çeviri işini en hızlı yapan modemdir. Kaliteli modemler verileri çok hızlı şekilde sinyallere sinyalleri de çok hızlı şekilde verilere dönüştürür. İnternette bir arama yaptığınızda modeme giden sinyaller ne kadar hızlı dönüştürülüp iletilirse internet deneyimi o kadar kaliteli olur. Kaliteli modem kullanmak internet hızını arttırır. Bağlantı sorunlarını çözebilir. Bu nedenle eski bir modem kullanıyorsanız değiştirmek bağlantınızı olumlu etkileyecektir.

Modem Nasıl Çalışır?

Modem Nasıl Çalışır?

Modemler sayısal verileri telefon hattı üzerinden gönderirken farklı bitleri farklı frekanslarla düzenler.  Modem frekans kaydırma tuşları ile farklı bitler için farklı frekanslar ayarlar. Modem nasıl çalışır anlamak için ADSL teknolojisini biraz tanımak gerekir. ADSL telefon kabloları üzerinden veri gönderip alma olanağı sağlayan teknolojidir. ADSL açılımı Asimetrik Sayısal Abone Hattı’dır. ADS Modemler dijital kodlama tekniğini kullanır. Yani karmaşık verileri yüksek hızda iletmek için ADSL teknolojisi ve ADSL modemler kullanılır. Modem ayarları modemin markasına ve teknolojik donanımına bağlı olarak değişir. Modem ayarlarını değiştirmek için modem hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Modem kurulumu yapıldıktan sonra internete bağlanmak için hazır hale gelir. Modemin çalışması için gerekli ayarların yapılması şarttır. Kurulumu profesyonel internet sağlayıcılar kendileri yapar. Yeni modem aldığınızda siz de kendiniz kurulum yapabilirsiniz. Modem şifresi nasıl değiştirilir diye merak ediyorsanız wifi şifresi değiştirmeyle aynı olduğunu söyleyebiliriz. Modem ara yüzüne girmek için web tarayıcısına ip adresini girmelisiniz. Açılan sayfada Kablosuz Ağ Ayarları seçeneğinden Ağ Şifreleme bölümüne giderek modem şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Modemler temelde dâhili ve harici olmak üzere iki farklı yapıda olur. Harici modemler daha yaygındır çünkü dâhili modemler sadece bir bilgisayara entegre olarak çalışır. Günümüzde sıklıkla kullanılan modem çeşitleri şunlardır;

  • ADSL modem
  • VDSL modem
  • Kablo Modem

ADLS Modem

ADSL modemler telefon hattı üzerinden internet erişimi sağlayan modemlerdir ve günümüzde en yaygın kullanılan modem türleridir.

VDSL Modem

ADSL teknolojisinin daha gelişmiş hali olan VDSL modemler daha hızlı internet bağlantısı sağlar. Bakır kablo üzerinden sağlanan internet trafiği santrale olan uzaklığa göre kalitesi düşer veya yükselir.

KABLO Modem

KabloTV altyapısı üzerinden verilen internet bağlantısında kullanılan modem türüdür. İngilizce adı Cable Modem olarak adlandırılır. Kablo modemler, Türkiye’de günümüzde daha çok Uydunet olarak bilinen sonrasında ise Kablonet markası ile devam eden kablo internet hattı üzerinde kullanılmaktadır.  Bu modemlerde Avrupa’da standart olan Docsis standardı desteklemesi gerekmektedir. Türksat KabloTV altyapısında Docsis 3.0 standardı gerekmektedir. Bu standardı desteklemeyen modemler Türkiye’de çalışmamaktadır. Kablonet modemleri çeşitleri hakkında detaylı bilgi için Kablonet Modem sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Modem Temin Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Modemlerin fiyatları modem kalitesine ve sağladığı bağlantı teknolojilerine göre değişir. Kaliteli bir modem internet bağlantısının daha hızlı ve güvenli olmasını sağlar.  Kablosuz modem belli bir ortama internet ağı bağlantısını sağlayan modem özelliği çeşididir.

İnternet kullanırken bağlantı sorunları yaşamamak için  modem alırken modem fiyatları kadar şunlara da dikkat etmelisiniz;

  • Modemin bağlantı teknolojisi kullandığınız altyapıya uygun olmalı
  • Modemin port sayısı internete bağlanacak cihazlar için yeterli olmalı
  • Modemin iletişim standardı yüksek olmalı
  • Modem için erişebilir teknik destek olanakları olmalı
0 Shares:
You May Also Like
Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?
Daha Fazla

Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?

İçindekiler: Wifi Sinyallerini Etkileyen Dış Etkenler Nelerdir?Wifi Cihazları Nasıl Konumlandırılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kullanılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kurulur?Wifi Güçlendirici FiyatlarıKablonet…
İnternet Hızı Nasıl Artırılır
Daha Fazla

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet hızının düşmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. İnternet yavaşlama sorunlarının önüne geçmek için öncelikle sorunun neden kaynaklandığını keşfetmek gerekir.