Adil Kullanım Kotası Nedir?

İnternet hizmetlerinde kullanım açısından eşitliği sağlamak amacıyla Türkiye Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından adil kullanım kotası uygulaması 2009 yılında başlatılmıştır. İnternet kullanımında yoğun veri trafiğinin neden olabileceği sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen uygulama internet kullanıcılarına sınırlama getiriyordu.  Veri kullanımı belirlenen değerin üzerine çıktığında kotanın aşılması sonucu internet hızı düşürülüyordu. Ancak bu uygulama 1 Ocak 2019 tarihinde kaldırıldı.

Kablonet Adil Kullanım Kotası

Adil kullanım kotası nedir sorusu internet sağlayıcıları ve kullanıcılar açısından farklı anlamlar ifade ediyor. Kullanıcılar için kota adaletli değil. İnternet sağlayıcıları için ise verimliliği arttırdığı iddia ediliyordu.  İnternet kullanıcıları kotanın kaldırılması konusunda resmî kurumlara şikâyetlerde bulunarak, imza kampanyaları düzenleyerek bu uygulamanın değişmesini sağladı.  Kotasız internet dönemi bu şekilde başlamış oldu.  İnternet adil kullanım kotası ile sunulan internet paketleri yerini akıllı sınırsız tarifelere bıraktı. İnternet hızına göre kotasız internet tarifeleri değişiyor. Hız arttıkça fiyat da artıyor.

Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı?

2009 yılında yasal olarak zorunlu bir uygulama olarak ortaya çıkan adil kullanım kotası tüketiciye gerçek anlamda sınırsız internet kullanma hakkı tanımıyordu. Haksız hizmet ödemeleri söz konusuydu. Sınırsız ya da sınırı bilinen tarifelerle tüketici internet kullanımında haksızlığa uğramaktan kurtuluyor. Adil kullanım kotası kalktı mı sorusuna evet 1 Ocak 2019’da resmî açıklamayla bu uyulama kaldırıldı diyerek yanıt verebiliriz. Tabi bundan sonra yeni bir süreç başladı. Kotasız internet devri başladığında internet sağlayıcılar yeni paket ve tarifeler geliştirdi.

Adil kullanım kotası olmayan internet tarifleri limitli ve limitsiz seçenekler sunuyor.  Tarife seçerken akıllı davranmak için internet sağlayıcısı altyapı olanaklarına bakmak gerekiyor. Kota olmasa da internet hızı düşebilir. Bunun nedeni internet bağlantısının sağlandığı koşullardır. Bakır kablolarla, telefon hattı üzerinden sağlanan ADSL internetin hızı mesafeye bağlı olarak düşebilir. Kötü hava şartları, yoğun veri trafiğinden etkilenebilir. Adil kullanım kotası olmadan hızlı ve kesintisiz internet kullanmak istiyorsanız farklı ve güçlü bir altyapıyı tercih etmelisiniz. Kablonet hız ve bağlantı sorunları yaşatmayan internet bağlantısı sunuyor. Adil kullanım kotası kalktı ama yine de internet hızım düşüyor diyorsanız bu internet bağlantısının altyapı koşullarıyla ilgilidir.

Adil Kullanım Kotası Nasıl Öğrenilir?

Kullandığınız interneti ne kadar kullandığınızı öğrenmek için kota sorgulaması yapabilirsiniz. Adil kullanım kotası öğrenme işlemlerini internet sağlayıcınızın sitesinden yapma şansınız var. Kablonet bu konuda farklı hizmetler de sunuyor. Hatırlatma servisiyle kullanıcılara internet kotası hakkında bilgilendirme yapıyor. Kullandığın kadar öde kota paketi ile kendi kotanızı belirleyebiliyorsunuz. Kotalı tarifelerde indirim hızı, yükleme hızı, kota belirleyerek seçim yapmak mümkün. Kotayı sorgulaması yapılarak ek kota paketi de alınabiliyor.

Adil kullanım kotası kalktı mı sorusuna evet demiştik. Şimdi kota nereden çıktı diyebilirsiniz. Buradaki kota internet sağlayıcısının tarifelerinde sunduğu kota seçeneğidir. BTK’nın yasal adil kotasıyla ilgisi yok.  16 Mbps’e kadar 10 GB tarifesinden başlayıp, 100 Mbps’e kadar 500 GB gibi kota seçenekleri bulunuyor.  Kotalı tarifeler, duran kotalı tarifeler, akıllı sınırsız tarifeler, sınırsız tarifeler, simetrik tarifeler kablonetin kullanıcılara sunduğu ayrıcalıklı hizmetler arasında yer alıyor. Kablonet tarifelerini buradan inceleyebilirsiniz. İnternet adil kullanım kotası olmayan ama tarifelerde kotalı seçenekler bulunan internet hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Duran kotalı tarifelerle kullanım aşımı sıkıntısı yaşamazsınız. Faturalarınızda sürpriz rakamlarla karşılaşmazsınız. Kotanız bittiğinde ek paket satın alarak faturanızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Sıfırlanır

Kotalı internette kota sıfırlanması her aybaşında gerçekleşir. Kota aşımından sonra internet hızı düşer. Bir dahaki ayda paketin yenilenmesi ile kullanım normale döner. Adil kullanım kotası kalktıktan sonra “adil kullanım kotası ne zaman sıfırlanır” sorusu geçerliliğini korumaya devam ediyor. Çünkü tarifelerde kotalı tarife seçenekleri var. Kotalı tarife kullanıyorsanız aynı sistemde dolan kotanın yenilenmesi söz konusudur. Kotanın sıfırlanması bir sonraki ayın paket yenilenme tarihinde yapılır. BTK adil kullanım kotası zorunluluğunu resmî olarak kaldırdı. İnternet sağlayıcılarının kotalı internet seçenekleri belirli hızda belirli miktarda internet sunan kota paketleriyle sunuluyor. Seçilen paketteki kota dolduğunda internet kullanımı için ek paket olanakları bulunuyor.

İnternet Paketi Alırken En Akıllı Yaklaşım Nedir?

Adil kullanım kotası kalkmış olsa da internet sağlayıcılar kullanıcılara yine farklı yollarla sınırlı internet sorunları yaşatabiliyor. Hızın yavaşlaması, bağlantı kopması, yükleme ve indirme hızlarını farklı olması gibi sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Kaliteli ve hızlı internet kullanmak için akıllı seçim yapmak gerekiyor. İnternet adil kullanım kotası zorunluluğu artık olmasa da doğru seçim yapmayan kullanıcılar benzer sorunları yaşamaya devam ediyor. Peki, akıllıca ekonomik internet kulamı için paket ya da tarifelere nasıl yaklaşmak gerekiyor? Şunlara dikkat ederek akıllı seçim yapabilirsiniz;

  • İnternet bağlantısının türü nedir- nasıl sağlanmaktadır?
  • İnternet sağlayıcının altyapı olanakları nasıl?
  • İnternet paketinde hız ve kullanım miktarına göre fiyat var mı?
  • Aylık internet kullanımınız ne kadar?
  • Mesafeye ve hava koşullarına göre internet hızı değişiyor mu?
  • Belirlenen paket kullanımını aşınca ek ücret uygulanıyor mu?
  • Sınırsız tarifler kaç Mbps’ye kadar geçerli?

Kotalı Paket Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Paket tercihi yaparken en başta interneti ne amaçla kullanacağınızı belirleyin. Mesela günümüzün en önemli konusu evden eğitim olduğu için görüntülü iletişim çok kullanılmakta. Bu kullanım şekilde video içeriği çok fazla olduğu için kotalı bir paket almak sizin için zarar olacaktır. En güzeli akıllı sınırsız veya sınırsız tarifelerden tercih etmek mantıklı olacaktır. İnternet ihtiyacınızda en belirleyici faktör ne kadar çok video içeriği ve online oyunlar gibi büyük dataları çok kullanacaksanız sınırsız tarifeler işinizi görecektir. Fakat daha çok bilgi edinme, gezinti, haber ve makale gibi içeriklerle ilgileniyorsanız kotalı tarifeler kullanışlı olacaktır.

Bulunduğunuz adreste fiber internet altyapısının bulunması da sizi internet dünyasında daha kaliteli bir deneyim sağlamanıza yardımcı olacaktır.

0 Shares:
You May Also Like
İnternet Tarayıcıları Nelerdir?
Daha Fazla

İnternet Tarayıcıları Nelerdir?

İçindekiler: Hangi İnternet Tarayıcıları Kullanılmaktadır?İnternet Tarayıcıları Nasıl Çalışır?İnternet Tarayıcıları Listesiİnternet Bağlantı Hızının Web Tarayıcıları Üzerindeki Etkisi Nelerdir? Bir…
Kotasız İnternet
Daha Fazla

Kotasız İnternet

İnternet kotası, sınırı, hız yavaşlatılması gibi konularda kafanız karışıksa Kablonet ‘in size güzel bir haberi var. Blog içeriklerimizde…
Wifi 6 Nedir?
Daha Fazla

Wifi 6 Nedir?

İçindekiler: WİFİ 6 Neden Daha Hızlı?Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) Örtüşen Temel Hizmet Kümeleri (OBSS) Beamforming (uzamsal filtreleme)Wi-Fi Korumalı Erişim…