Ip Adresi Nedir? Nasıl Sorgulanır?

ip adresi nedir

Ip Adresi Nedir?

İnternet ağına bağlı tüm cihazlar veri alışverişi için belli bir adrese sahip olur. İnternet Protocol Adress yani Ip adresi internete bağlanan tüm bilgisayarlara atanan sanal adrestir.  İnternet ağı trafiğini sağlayan ip adresleri internetin çalışma kurallarını tanımlayan protokolün en önemli parçasıdır. 

İnternet protokolü internetin çalışma sürecini belirleyen kurallar bütünüdür. Bu protokol verilerin cihazlar arasındaki alışverişini denetler. Bir anlamda bu sistem hukuk sistemine benzer. Nasıl ki toplum içindeki iletişim ve ilişkiler belli yasalarla düzenliyorsa internetteki iletişim de internet protokolü ile düzenlenir. Reel hayatta yasaların uygulanabilmesi için kişilerin kimlik bilgileri ve adresleri olmalıdır. Sanal dünyada da internete bağlı her bilgisayarın ip adresi tanımlanır.  İnternet adresi eşi benzeri olmayan numaralardan oluşur ve bilgisayar kodlama sistemine göre belirlenir.

Bilgisayar sistemleri ve internet ağı sayılar ve kodlama üzerine kuruludur. İnternet üzerindeki her bir bağlantı noktasının eşsiz bir kodu vardır. Bu kod yani Ip adresi noktalara ayrılmış bir dizi sayıdır.  İnternette arama yapan kullanıcıların sizin sitenize yönelmesi için benzersiz bir Ip adresine sahip olmalısınız.  Benzersiz kimlik numaraları bağlantı noktalarının birbirini bulma ve anlama için kullandıkları özgün bir dildir. İnternetteki trafiğin işlemesi bu ip adreslerine bağlıdır.  

Bilgisayarınızın ve diğer cihazlarınızın ip adresini öğrenmek için sorgulama yapabilirsiniz.  Ip adresi sorgulama yaparak hangi internet servis sağlayıcısına bağlı olduğunuzu hangi ağı kullandığınızı görebilirsiniz.  Ip adresi sorgulama için tasarlanmış web araçlarını kullanabilirsiniz.

Ip Adresi Nasıl Bulunur

Ip Adresi Nasıl Bulunur?

 İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza ya da kullandığınız cihaza özel bir ip adresi atanır.  Bu adres internet ağındaki bağlantı konumunuzu belirler.  Her bağlantıda Servis sağlayıcısı tarafından size atanan ip adresinizin son numarası değişir. Çünkü bu kodlar dinamik kodlardır. İnternet ağ sisteminde kodlar sürekli olarak işler. Güvenli veri alışverişi için dinamik kodlama gereklidir. İnternete bağlanan her cihazın tamamen özgün bir ip adresi olur. Sizin de servis sağlayıcınız tarafından size atanan bir ip adresiniz var. Bu adresi bulabilirsiniz. Adresin adını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Kendi bağlantı adresinize kendiniz isim verebilirsiniz. İnternet erişimi kısmında servis sağlayıcınızın verdiği rakam ve harflerden oluşan ip adresi tanımını değiştirmek mümkündür. İp adresleri genel ve özel ip adresleri olarak ikiye ayrılır. Gizli olan adresler internette trafik halinde olsa da herkes tarafından tespit edilemez. İnternet servis sağlayıcısı tarafından atanan İp adresini bulmak için çok basit yollar var. İp adresinizi bulmak için komut sistemini kullanabilirsiniz;

  • Windows  + R tuşuna basın
  • Açılan alana CMD yazın ve Enter deyin.
  • CMD ekranına ipconfig yazın ve Enter deyin.
  • Bu şekilde tüm ağ bağlantılarını görebilirsiniz

Ya da ağ bağlantılarını kullanarak İp adresinizi bulabilirsiniz;

  • Bilgisayarda Başlat Menüsüne gelin
  • Buradan Denetim Masasını açın
  • Ağ Bağlantıların seçeneğinden tüm bağlantıları keşfedin.

Ip adresini değiştirmek için bilgisayar üzerinden yapabileceğiniz işlemler var. Windows XP, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemli bilgisayarlarda ip adresi değiştirme şu şekilde yapılır;

  • Ağ Bağlantıları penceresini açın (Windows R +)
  • Çalıştır kutusuna ncpa. cpl yazıp Enter’a basın
  • Kablosuz Ağ Bağlantısı üzerinden sağa tıklayın
  • Özellikler penceresini açın
  • Kablosuz Ağ Bağlantısı Özelliklerine gelin
  • Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4) seçeneğini seçin
  • Sağ alt köşedeki Özellikler sekmesine tıklayın
  • Açılan pencerede “Aşağıdaki IP adresini kullan” şıkkını seçin
  • Buraya İp adresini yazın
  • Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçeneğine girin
  • Sunuculara gereken rakamları girin
  • Çıkarken ayarları doğrula kısmına tıklayarak işlemi tamamlayın

Bu yöntem dışında http Proxy, VPN ya da web Proxy kullanarak da ip adresi değiştirebilir.  Ayrıca modem birkaç dakika kapatılıp açıldığında da ip adresi değişir. İnternet sağlayıcılarının atadığı dinamik ip her bağlantıda değişmektedir. Yani modem açılıp kapatıldığında dinamik ip değişmiş olur.

Ip Çakışması Nedir?

Aynı ağa bağlı bilgisayarların aynı ip adresiyle tanımlandığı durumlara ip çakışması denir. Ip adresi değişikliği yapıldığında bu tür bir durumla karşılaşılabilir.  Ip çakışması olduğunda bilgisayar internete düzgün şekilde bağlanamaz. Ağ bağlantılarında aksaklıklar olur.  Farklı bilgisayarların bilgisayar ağına aynı ip adresleriyle bağlanması mümkün değildir. Bu karışıklık çakışma olarak tanımlanır. Ve hemen düzeltilmesi gerekir. Aynı ağdaki birden fazla cihaza aynı ip adresi atanırsa öncelikle bir uyarı ya da hata mesajı ortaya çıkar. Ip çakışması bilgisayara ya da modeme reset atılarak düzeltilebilir. Bir networkte iki makine olması durumu ip çakışması olarak tanımlanır. Böyle durumlarda daha eski olan makine çalışırken yeni bağlanan makine internete bağlanamaz.

Ip çakışma sorunu yeni bir adres belirlenerek çözülebilir. İp çakışması sorunu olduğunda sistem ip çakışması algıladı şeklinde bir uyarıyla karşılarsınız.  Tanımlanan ip adresi değiştirilerek sorun kolaylıkla çözülebilir.  Ip adresi noktalara ayrılan bir dizi rakamdan oluştuğundan son rakamlar değiştirilerek ip çakışması sorunu ortadan kaldırılabilir.  Bilgisayarınızda sistem ip çakışması algıladı şeklinde bir uyarı görürseniz modemi açıp kapatarak ip adresi değiştirebilirsiniz. Ya da manüel olarak yeni bir ip adresi oluşturabilirsiniz. Servis sağlayıcınıza da danışabilirsiniz. Ip çakışması çok sık yaşanmayan ve kolay çözülebilen bir internet ağı sorunudur.

Ip’den Konum Bulma Mümkün Müdür?

Sanal adres konumu olan İp adresinden yalnız servis sağlayıcısını ve bölgeyi öğrenmek mümkündür. Yani tam olarak ev adresi ip kodlarıyla bulunamaz. Bir sitenin ip adresini biliyorsanız hangi bölgeden internete bağlandığını öğrenebilirsiniz. Ancak sitenin internete bağlı olduğu yeri tam olarak göremezsiniz.  Sadece hangi şehirden internet ağına bağlı olduğunu tespit edebilirsiniz.  Açık adres bulmak ip ile mümkün değildir. Siber suçların araştırılmasında daha etkin teknikler kullanılsa da ip adresi üzerinden direk suçluya ulaşmak mümkün olmamaktadır. 

Domain name server dns internet evrenini bölümlere ayıran ve iletişimi organize etmeye yarayan sistemdir. Bu sistemde her birim kendine ait bir ip adresine sahiptir.  İp adresleri pratik olmadığından DNS isimlendirme sistemi kullanılır. Bu isimlendirme sistemi sayesinde hangi site nereden ağa bağlanıyor öğrenebilirsiniz.  Ip adreslerini akılda tutmak zor olduğundan DNS isimleri sanal dünyada geçerlidir. Com, org, net gibi farklı uzantıları olan domain çeşitleri vardır. Alan isimlerinde com ticari kuruluşları, edu eğitim kurumlarını, org ticari olmayan kuruluşları, gov hükümete bağlı kuruluşları gösterir.

Site adı sunucuları domain name ile tanımlanır. Yani bir sitenin internet ağ sistemindeki tanınır ve görünür olması ip adresinin domain ismiyle tanımlanmasına bağlıdır. Domain ismi yani alan adı ip adresinin kolay algılanır halidir. Bilgisayarın bir ip üzerinden bağlandığını bilsek de bu ipin tam olarak hangi konuma uzandığını çözemeyiz. Ev adresinin ip adresi yoluyla öğrenilmesi mümkün değildir. Bu nedenle de hukuki davalarda ip adresi kesin bir delil olarak kullanılmaz. Genel olarak ip adresinin hangi coğrafi bölgede olduğu belirlenebilir. Örneğin İstanbul şehri gibi. Ancak hangi ilçe, hangi mahalle, hangi sokak, hangi ev olduğu belirlenemez.

Türksat tarafından işletilen Kablonet, ülkenin birçok şehrinde aynı standartlarda internet hizmeti sağlama görevini üstleniyor. Kablonet’i diğer internet sağlayıcılarından daha farklı kılan ise hem alt yapısı hem de internet üzerine yaptığı çalışmaların kalitesi. Daha fazla bilgi almak için https://www.fiberkablonet.com/hizli-basvuru

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?
Daha Fazla

Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?

İçindekiler: Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Çalışır?Güvenli İnternet Nasıl Aktif Edilir?Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımının ÖnemiGüvenli İnternet Hizmeti İnternetin…