Uygulamalar Ne Kadar İnternet Harcar?

Uygulamalar Ne Kadar İnternet Harcar?

İnternet, hayatımızın her alanında kullandığımız ve karşılığında ücret ödediğimiz bir hizmettir. İnternet kullanırken çoğumuz ne için ne kadar harcadığımızı ve neye ne kadar ödediğimizi bilmiyoruz. Haliyle internet kullanımını verimli hale getiremiyoruz. İnterneti çok daha verimli ve ekonomik kullanmak isteyenler veri kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Neyin ne kadar internet harcadığını bilmeden internet kullanımınızın bedelini anlayamazsınız. Uygulamalar ne kadar internet harcar sorusu ise cevapsız kalmamalı.

Telefondaki uygulama, oyun, sistem araçları farklı data potansiyeliyle çalışır. Film izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, mesajlaşmak ve görüntülü konuşmak için herkesin bildiği uygulamalar var. Netflix, Youtube, Spotify, Zoom bunların başında geliyor. Bir de sağlık, zaman planlama, eğitim gibi farklı alanlar için kullanılan uygulamalar var. Telefonunuzda çok fazla internet harcayan uygulamalar olursa internet bedeliniz de artar. Netflix ne kadar internet yer ya da başka bir uygulama ne kadar internet harcıyor bilirseniz neye ne kadar internet harcadığınızı anlayarak buna göre veri kullanımını düzenleyebilirsiniz. 

Telefonunuzdaki hangi uygulama ne kadar internet harcıyor öğrenmek için okumaya devam edin. Şimdi interneti daha verimli kullanmanızı sağlayacak tüyoları vereceğiz. Her gün onlarca YouTube videosu izliyor ancak YouTube ne kadar internet yer bilmiyorsanız faturanızın neden yüksek olduğunu da anlayamazsınız. Herkes için internet kullanım analizi farklıdır. Kimileri iş için online toplantılara daha fazla internet harcar. Kimileri online oyunlara kimileri film izlemeye kimileri iletişim için daha fazla internete ihtiyaç duyar. Dizi ve film tutkunları Netflix, müzik tutkunları Spotify ne kadar internet yer bilmek isteyecektir.  Kendi internet kullanım analizinizi yaparak interneti çok daha akıllıca kullanabilirsiniz.  Telefonda en çok ne yapıyorum diye kendinize sorun. Ve aldığınız cevaplara göre internetin neye gittiğini anlamak için size sunacağımız verilerle analiz yapın. Şimdi hangi uygulama ne kadar harcıyor öğrenme zamanı:

Netflix Ne Kadar İnternet Harcar?

Netflix Ne Kadar İnternet Harcar?

Aylık mobil veri kullanımı söz konusu olduğunda HD video içeriği akışı açık ara en fazla internet harcayan veri akışıdır. Eğer dizi ve film izlemek için telefonunuzu kullanıyorsanız Netflix ne kadar internet harcar sorusunu merak ediyorsunuzdur. Netflix akışı ayarladığınız kaliteye bağlı olarak yaklaşık 250 MB-1 GB/saat kullanır.  Netflix kalite ayarına göre kullanım şu şekildedir;

  • Netflix’te en düşük kalite ayarıyla dizi-film izleme seçeneğinde 5 MB/dakika veya 300 MB/saat
  • Orta kalite seçeneğinde 9 MB/dakika veya 450 MB/saat,
  • Yüksek kalite ayarı ise 17MB/dakika veya 1020 MB/saat arasında değişir

Örneğin Netflix’de Dark, Lucifer, Ozark gibi bir dizi izliyorsanız her bir bölümünü izlediğinizde 300 MB – 1 GB veri kaybı olur. Netflix internet yer mi sorusunun cevabı evet tükettiğiniz her bir saniye için belli bir Mbyte harcarsınız olacaktır. Ama size şöyle bir tüyo verelim. Netflix’de dizi film izlerken akıllıca davranmak için WİFİ kullanarak önceden izleyeceklerinizi indirebilirsiniz. Her ay Netflix akışına yeni şovlar, diziler, filmler ve belgeseller ekleniyor. Yüksek kalitede az internet harcayarak bunları izlemek istiyorsanız tüyomuzu değerlendirebilirsiniz.

Netflix Kablonet

Netflix Türkiye verilerine göre Türkiye’nin en hızlı fiber interneti Kablonet markası gözükmektedir. En yüksek hızda video transferi yapabilen internet servis sağlayıcıları arasında Türksat Kablo’nun 1. olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Kaynak: https://ispspeedindex.netflix.net/country/turkey

Youtube Ne Kadar İnternet Harcar?

YouTube’da mobil veri kullanımı, seçtiğiniz görüntü kalitesine bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Standart video kalitesi seçeneğini (480p)  ile video izliyorsanız yaklaşık 9 MB/dakika veya 540 MB/saat kullanılır.

1080p’de yüksek kaliteli YouTube içeriği akışı ise bir saatlik kullanım için yaklaşık 50 MB/dakika veya 3.000 MB yani 3 GB veri kullanır. Youtube ne kadar internet yer sorusu düşük kalitede ve yüksek kalitede akışa göre değişen ölçülerle cevaplanabilir. 480p kalitede 1 saat video izlemek 562, 5 MB tüketir. 720p kalitede izlemek saatte 1,86GB harcamanıza neden olur. 1080p kalitede ise 3,04GB harcarsınız.  4K kalitede ise 15,98GB internet gider. Telefonum neden çok internet harcıyor diye düşünüyorsanız hangi uygulamayı ne kadar ve hangi kalitede kullandığınıza bakmalısınız. Bir de şöyle bir ipucu verelim kullanmadığınız uygulamaları kapatarak daha verimli internet kullanabilirsiniz.

Spotify Ne Kadar İnternet Harcar?

Dizi film deyince nasıl Netflix akla geliyorsa müzik deyince de Spotify ilk sırada yer alır. Farklı tarzlarda kolay şekilde müzik dinleme olanakları sunan Spotify ne kadar internet yer merak ediyorsanız en düşük veri harcamamalarından biri olduğunu söyleyelim. Müzik akışı her dakika için ortalama olarak 2,5 MB’ yani yaklaşık 150 MB/saat harcar. Müzik dinleme kalitesine göre 96Kbps’de saatte 43 MB, 160Kbps’de saatte 72 MB ve 320Kbps’de saatte 144 MB internet harcanır. Bu uygulamada Kitaplık bölümünde Müzik Kalitesi için 3 farklı ayar sunulur. Düşük kaliteyi tercih etmek veri kullanımını azaltır.

Zoom Ne Kadar İnternet Harcar?

Görüntülü görüşme olanağı sunan Zoom uygulaması toplantılar, eğitimler ve birçok farklı iletişim için tercih edilen popüler bir uygulamadır. Zoom ne kadar internet yer sorusunun görüntü kalitesine göre farklı yanıtları vardır. Düşük kalitede yani 480p’de zoom görüşmeleri saatte ortalama 800MB internet harcar.  720p kalite görüşmeler ise saatte yaklaşık olarak 1,3 GB internet tüketir. Yüksek kalitede yani 1080p’de zoom görüşmeleri saatte 2,4 GB internet yer.

Sosyal Medya Ne Kadar İnternet Yer?

İnstagram ve Facebook en çok kullanılan sosyal medya platformlarıdır. Sadece sosyal medyada gezinmek, en düşük internet harcamalarından biri olarak 2MB/dakika internet harcar. Video izlemek ise daha fazla internet kullanımı demektir. Görselleri kaydırmak ya da içerikleri okumak fazla internet yemez. İnstagram saatte 720MB internet harcarken saate 160MB internet harcar.  Size bir tüyo daha verelim. İnstagram kullanırken daha az internet harcamak için Profil sayfanızdan Hücresel Veri Kullanımı ayarına giderek Daha Az Veri Kullan seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Pubg Ne Kadar İnternet Harcar?

Mobil oyunlar arasında popüler olan Pugb birçok veri akışını kapsar. Pubg ne kadar internet yer diye merak ediyorsanız size memnun kalacağınız bir haber vereceğiz Bu oyun oldukça az internet harcar. Her bir saatlik maç için 20 ile 30 MB internet gider. Takım arkadaşlarınızla sesli konuşma yaparsanız 25-40 MB harcarsınız.  Maçta geçirdiğiniz her dakikada yaklaşık olarak 0,5MB internet harcarsınız. Pubg mobil ne kadar internet yer sorusunun cevabı ise aşağıda;

  • 30 Dakikalık 1 Oyun: 10-15 MB
  • 1 Dakikada: 0,5 MB
  • 1 Saatte: 20-30 MB
  • 24 Saatte: 600 MB

Volte Ne Kadar İnternet Harcar?

Mobil ses iletiminde yüksek standartları sağlayan Volte özelliği ses kalitesini en üst düzeye çıkartıyor. Bu özelliği aktif ederek 4.5 G teknolojisiyle arama yapabilirsiniz. Volte internet yer mi diye baktığımızda ise Volte servisinin ücretsiz bir servis olduğunu görüyoruz. HD kalitesinde sesli görüşmelere için telefondaki Volte özelliğini aktif edebilirsiniz. Ancak karşı tarafında bu özelliği aktif etmiş olması gerekir. Ve unutmayın servis ücretsiz olsa da 4,5 g teknoloji kullanmak internet harcamalarını arttırır. Yani 4,5 G daha fazla internet harcar mı diye merak ediyorsanız evet diyebiliriz.

Brawl Stars Ne Kadar İnternet Harcar?

Google Play Store ve App Store’dan ücretsiz indirilebilen Brawl Stars oyunu eğlenceli ve popüler mobil oyunlardan biridir.  Brawl Stars ne kadar internet yer diye merak edenler için oldukça az internet harcayan bir oyun olduğunu söyleyebiliriz.  Her oyunu 3 dakika süren Brawl Stars her oyunda ortalama 4MB internet yer. Bir saat boyunca bu oyunu oynarsanız yaklaşık olarak 80-100 MB internet harcarsınız.

Lol Oyunu Ne Kadar İnternet Harcar?

League of Legends oyunu tüm dünyada en çok oynanan oyunlar arasında ilk sıralarda yer alır. Lol ne kadar internet yer merak edenler de oldukça fazladır. Lol oyununda yarım saatlik bir maçta 40-45 MB internet gider. Yani dakikada ortalama 1.25-1.5 MB internet harcanır. Bu tür oyunları oynarken ping değerine dikkat etmelisiniz. Ping değeri yüksek olan internet hızı sorun yaratır. Düşük ping değeri olan internet kullanmalısınız.

Pokemon Go Ne Kadar İnternet Harcar?

Efsane çizgi film Pokemon’dan ilham alarak tasarlanan Pokemon Go oyunu en çok oynanan mobil oyunlardan biridir.  Üstelik mobil oyunlar arasında en az internet yiyen oyunlar arasında yer alır. Pokemon Go ne kadar internet yer merak ediyorsanız işte yanıtı; Pokemon Go saatte 10mb ile 25 MB arasında internet harcar.

Zula Ne Kadar İnternet Harcar?

En popüler mobil oyunlardan biri olan Zula sesli sohbet açarak ya da kapalı olarak oynanabiliyor. Zula ne kadar internet yer sorusunun cevabı da buna göre değişiyor. Sesli sohbet kapalı olarak Zula oynarsanız 15 dakikalık bir maçta 55-60 MB internet harcarsınız. Zula oyunu internet harcama oranları şu şekildedir;

  • 1 Dakikada ortalama 3-5 MB arası
  • Yarım Saate ortalama110-120 MB arası
  • 1 Saatte ortalama 200-250 MB arası
  • Sesli sohbet açıkken 1 dakikada ortalama 4-6 MB arası
Kablonet Steam

Dünyanın en büyük oyun platformu Steam verilerine göre Türkiye’nin en hızlı internet bağlantısı her ay güncellenen listede üst üste Türksat Uydunet olduğu gözükmektedir.

Steam Türkiye İnternet Hız Verileri

Whatsaap Ne Kadar İnternet Harcar?

En çok tercih dilen mesajlaşma ve arama uygulaması Whatsaap mesajlaşmada, sesli sohbette ve görüntülü aramada farklı miktarlarda internet harcar. Whatsaap ne kadar internet yer sorusunun yanıtı da tercih edilen kullanıma göre değişir. Whatsaap’dan mesaj göndermek aslında neredeyse hiç veri harcamaz. 1 GB internet kullanarak 6.500-7.000 kadar mesaj gönderebilirsiniz.  Sesli görüşmede ise dakikada 500-200 KB arasında internet gider. Yani 1 saat Whatsaap sesli konuşmasında 35MB internet harcanır. Sesli mesajlar ise dakikada1 MB kadar internet yer. Görüntülü konuşmada dakikada 5-6 MB internet harcanır. 1 saatlik görüntülü konuşma yaparsanız yaklaşık olarak 330 MB internet harcamış olursunuz.  Size bir tüyo daha verelim. Whatsaap uygulamasının Ayarlar bölümünde veri kullanımıyla ilgili tercihler vardır. Buraya girip Düşük Veri Kullanımı’nı tercih ederseniz uygulamanın daha az internet harcamasını sağlarsınız. Whatsaap internet harcamalarını şu şekilde özetleyebiliriz;

  • 1 MB: 7.000 Kelime Mesaj
  • 1 GB: 1 milyon 170 bin kelime mesaj
  • 1 Fotoğraf: Ortalama 1 MB
  • 1 Dakikalık Video:  ortalama 5-10 MB 
  • 1 Dakika Sesli Görüşme veya Ses Kaydı: 500-700 KB arası yani MB’dan daha az
  • 1 Dakika Görüntülü Görüşme: 5-6 MB arasında internet harcar.

Netflix’te Neler İzlenmeli?

Yukarıda Netflix’ten, dizi ve filmlerden bahsetmişken en çok izlenen Netflix içeriklerinden bahsetmesek olmaz.

Bilinen Dizilere Alternatif Diziler;
  • Love, Death & Robots
  • The Sinner
  • Strenger Things
  • Outlander
  • Black Mirror
  • Mindhunter
  • Sense 8
  • Unorthhodox
  • Vis A Vis
  • You
  • White Lines
  • Bruno
Bilinen Filmlere Alternatif En iyi Filmler;
  • Sen to Chihiro no Kamikakushi – Spirited Away- Ruhların Kaçışı
  • Stardust-Yıldız Tozu
  • One Flew Over The Cuckoo’s Nest- Guguk Kuşu
  • No Country for Old Men- İhtiyarlara Yer Yok
  • The Ballad of Buster Scruggs 
  • Okja
Netflix’de izlenebilecek etkileyici belgeseller;
  • The Social Network
  • Our Planet-Gezegenimiz
  • The Last Shaman
  • The Great Hack
  • Africa
  • Chef’s Table
  • Icarus
  • Life

Sınırsız Fiber İnternet Kullanarak Kota Hesaplama Derdinden Kurtulun

Türksat fiber internet yani Uydunet‘in gerçek sınırsız tarifelerini seçerek isterseniz kota hesaplama derdi olmadan, hangi uygulama ne kadar harcar diye düşünmeden istediğiniz kadar data kullanabilirsiniz. Kablonet Fiber İnternet Kampanyaları ile onlarca farklı kampanyalardan bütçenize en uygun olanını seçerek limitsizce internet kullanabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
İnternet Hızı Nasıl Artırılır
Daha Fazla

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet hızının düşmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. İnternet yavaşlama sorunlarının önüne geçmek için öncelikle sorunun neden kaynaklandığını keşfetmek gerekir.
Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?
Daha Fazla

Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?

İçindekiler: Wifi Sinyallerini Etkileyen Dış Etkenler Nelerdir?Wifi Cihazları Nasıl Konumlandırılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kullanılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kurulur?Wifi Güçlendirici FiyatlarıKablonet…
Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?
Daha Fazla

Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?

İçindekiler: Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Çalışır?Güvenli İnternet Nasıl Aktif Edilir?Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımının ÖnemiGüvenli İnternet Hizmeti İnternetin…