Web Site Hızı Nasıl Arttırılır?

Web Sitesi Hızı Nasıl Arttırılır?

Site Hızlandırma Önemi ve Teknikleri

Web sitelerini hızlandırmak kullanıcı deneyimini iyileştirici etkisi ile arama motorları nezdindeki itibarını arttırır. Tabi ki bunun için en önemli konu web tasarımı yapılırken seo ve hız odaklı bir tasarım tercih edilmelidir. Web site hızı başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının öncelik listesinde yer alır. Google site score’u için artı puan sayılacak site hızlandırma süreci, SEO çalışmalarının da odak noktasında yer alır.  Site performansınızı olumlu yönde geliştirmek için dikkat etmeniz gerekli web site hızlandırma tekniklerini uygulayarak sayfa yüklenme hızınıza arama motorlarından tam puan alabilirsiniz.

Hosting Seçimine Özen Gösterin

Hosting seçimi yayın hayatı süresince karşılaşılacak problemlerin çözümü için alınacak destek hizmeti yanında, site hızını da etkileyen önemli bir süreci temsil eder. Kurumsal ve saygın bir hosting firması ile çalışmak, yayın hayatınız boyunca karşılaşacağınız sorunların çözümü için zamanında destek almanıza yardımcı olur. Site hızı ise hosting firmasının uptime süresi ile ilişkilidir. Seçiminizi yüksek uptime süresine sahip kurumsal firmalardan yana yapmanız halinde, SEO konusunda hanenize bir artı ekleyebilirsiniz.

Görselleri Optimize Edin

Görsel optimizasyonu sayfa yüklenme hızını önemli ölçüde değiştirir. Boyutu yüksek görseller, sayfa hızını olumsuz etkiler. Yavaş açılan sayfalara sebep olan bu süreç, size yüksek bir hemen çıkma oranı ve gerileyen bir Google sıralaması hediye eder. Hem kaliteli, hem de optimize edilmiş görseller kullanarak Google sıralamanızı ve web site hızı kriterini sağlamayı başarabilirsiniz. Kullanacağınız resim görsel boyutlarını küçültmek için optimizasyon çalışmalarınız şu hususları içerebilir:

  • JPEG ya da WEBP formatını kullanmaya çalışın.
  • Görselden gereksiz bölümleri kırpın.
  • Görsel boyutlarını ufaltın.
  • Görseli sıkıştırın.

Önbelleklemeden Yararlanın

Önbellekleme yapmak site için kullanılabilir durumlar hazırlaması sebebi ile web site hızına olumlu etki eder. Kullanıcı tarafından yapılan sayfa girişinde tüm detayların yüklenmesi için beklemek yerine halihazırda kullanılabilir durumda olan önbellekler yüklenerek sayfa hızı önemli derecede artırılır. Önbellekleme için dikkat edilmesi gerekli unsur ise site altyapısı ile ilişkilidir. Hosting firması ile görüşerek bu detayların açabileceği sorunları önleyebilirsiniz.

İçerik Dağıtım Ağı Kullanın

İçerik dağıtım ağları kullanmak kullanıcılarınız için daha yakın bir konumda yer alan sunucu üzerinden hizmet verilmesi anlamına gelir. Klasik sistemde hosting hizmeti alınan servisin merkezi konumundan gerçekleşen yüklemeler, web sitesini yavaşlatır. İçerik dağıtım ağları (CDN) kullanarak bu sorunu önleyebilirsiniz.

Kod Hatalarını Düzeltin

Kodlama hatalarının düzeltilmesi tema ve tasarım kaynaklı sorunlara göz atılması anlamına gelir. Ücretsiz temalarda yaygın olarak karşılaşılan kod dizinlerinde uyuşmazlık, web site hızına önemli ölçüde zarar vermektedir. Kodlama sorunları ile başa çıkmak yerine ilk etapta iyi bir tema seçimi ile bu maddeyi iyileştirmekle uğraşmaktan kurtulabilirsiniz. Konya web tasarım ve yazılım firması Labkod, bireysel ya da kurumsal ihtiyacınıza yönelik sunduğu web tasarım hizmeti ile kodlama hataları ile karşılaşmanızın önüne geçer. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan deneyimli Labkod web tasarım ekibi, site yüklenme hızında sorun çıkartabilecek gereksiz kodlama sorunlarını önleyerek kullanıcı dostu web site tasarımlarına imza atmayı başarır.

Gereksiz HTML, CSS ve JavaScript (JS) Kodlarını Temizleyin

Gereksiz kodların temizliği metin dosya boyutlarının azaltılmasına sağladığı katkı ile site performansına olumlu katkı sağlar. CSS, JavaScript (JS) ve HTML gibi yararlanılan kodlamaların oluşturduğu fazla boşluk ve satır kesmeleri gibi gereksiz detaylar, sayfa yüklenme hızınıza olumsuz etki eder. Kodlamadaki bu gereksiz ayrıntıları temizleyerek transfer edilecek veri miktarını aşağı çekebilirsiniz. Temiz bir tasarım hem ziyaretçinin cihazını yormadan web sitenizi gezmesine hem de hızlı bir kullanıcı deneyimi verecektir.

Web Site Hız Testi Yapın

Site hız testleri her ne kadar web sitenizi hızlandırıcı bir etkiye sahip olmasa da sitenizin yavaş olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Sitenizde azalan trafik sayısı ya da gerileyen Google sıralamaları, web site hızı kaynaklı olabilir. Bu sorunu tespit etmek için site hız testi yapmanız gerekir. Site hız testini kendi web sitenizle birlikte rakip siteler için de yapabilir, web site hızı için müdahale etmenize gerek olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Web sitenizin hızlı olması aynı zamanda ziyaretçinin kullanmış olduğu internet servis sağlayıcısının kaliteli bir bağlantı vermesi ile orantılıdır. Özellikle evde fiber internet altyapısı olan firmaları tercih etmeniz hem web sitelerini gezerken hem de data indirirken canınızı sıkacak durumlarla karşılaşmanızı engelleyecektir.

0 Shares:
You May Also Like