Proxy Nedir Nasıl Çalışır?

Proxy Nedir?

Proxy Nedir?

İnternetteki adresiniz olan IP adresini değiştiren Proxy genel ağdan sizi ayıran gizlilik ev güvenlik sağlayan bir sunucudur. Yani herhangi bir internet sitesine bağlanırken başka bir kanaldan geçmenizi sağlar. İnternet sağlayıcınızın sunucusunu kullanmak yerine Proxy kullanabilirsiniz. Kendi orijinal IP’nizi değil başka bir IP adresini kullanarak internet ağında kendinize özel bir alan oluşturabilirsiniz.

Hızlı ve güvenli bağlantı isteyenler için Proxy oldukça avantajlıdır. Proxy sayesinde daha özgür bir platformdan internete bağlanabilirsiniz. Genellikle yasaklı sitelere, erişimi engellenen sitelere girmek için kullanılan bu uygulama aslında güvenlik ve hızlı internet bağlantısı için şirketler tarafından da kullanılır. Bu programı Proxy ayarlarını aç diyerek kolaylıkla edinebilirsiniz. Proxy üzerinden internete bağlanmak için Google choreme Proxy ayarları, mozilla firefox Proxy ayarları, internet explorer proxy ayarları tercih edilebilir. Temel olarak proxy hızlı ve güvenli internet bağlantısı için geliştirilmiş bir ara sunucudur. Günümüzde ise erişimi engellenen sitelere girmek için sıkılıkla tercih ediliyor.

Bilgisayarda tanımlanan IP adresi değiştirilerek rahatlıkla proxy sunucularından internete bağlanılabiliyor. İnternet hızının en yüksek şekilde sağlandığıözel şifreleme ile güvenliğin üst düzeyde olduğu elit proxy ücretlidir. Bunun yanında ücretsiz proxy sunucusu kullanma imkânları da vardır.

Proxy en basit anlamıyla bir ara sunucu ya da vekil sunucu olarak tanımlanabilir.  İnternet bağlantısını özelleştiren Proxy sunucusu internet bağlantısı sağlayan mevcut sunucudan daha iyi çalışır. Bu vekil sunucunun çalışma prensibi Ip adresini değiştirmektir. Basit bir çalışma sistemi olan proxy mevcut Ip adresinden çıkış yaparak başka bir adresle internete bağlanma olanağı sunar. Çevrimiçi gizliliği sağlama yöntemlerine göre ve bağlantı yöntemlerine göre farklı proxy türleri vardır. Ücretsiz olan saydam proxy sunucuları IP gizleme konusunda pek iyi olmasa da istenen sitelere girme olanağı sağlar.

Anonim Proxy sunucuları yüksek hız ve gizlilik konusunda başarılıdır. Hız ve gizlilik açısından en üst seviyede başarı sağlayan elit proxy sunucuları ücretli sunuculardır. Bağlantı yöntemine göre web proxy sunucuları ve socks proxy sunucuları tercih edilebilir. İnternet bağlantısını daha verimli kullanmanızı sağlan proxy sunucuları ip adresinizi maskeler. Çalışma sistemi genel ağdan özel bir köprü oluşturmaya dayalıdır. İnternete bağlandığınız Ip adresi maskelenerek proxy sunucusunun sağladığı yeni adresle internete bağlanırsınız. İnternette gezinme etkinliklerinizi yönlendiren proxy sunucusu basit ayar değişiklikleri ile kullanılabilir.

Kablonet Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Web tarayıcılarındaki ayarlar değiştirilerek proxy sunucusuna bağlanmak mümkündür. Yerel ağ ayarları üzerinden değişiklikler yapılabilir. Farklı tarayıcılar için proxy ayarlarının yöntemleri farklıdır.

  • Google Chrome Proxy Ayarları

    • Google Chrome tarayıcısının sağ üst kısmında yer alan üç nokta sekmesine tıklayın
    • Burada açılan pencereden Ayarlar kısmına girin
    • Sol tarafta bulunan Sistem butonuna basın
    • Bilgisayarınızın proxy ayarlarını açın seçeneğini seçin
    • İnternet Özellikleri”nden Yerel Ağ Ayarlarını bulun
    • Ara Sunucu seçeneğinden Yerel ağınız için bir proxy sunucusu kullanın seçeneğini işaretleyin
    • Adres kısmına proxy sunucu adresinizi yazarak tamam deyin

  • Yandex Browser Proxy Ayarları

    • Tarayıcınızın sağ üst kısmında yer alan üç çizgi simgesini tıkların
    • Açılan pencereden Ayarlar menüsüne ulaşın
    • Menüdeki Sistem seçeneğini tercih edin
    • Burada karşınıza çıkan proxy sunucu ayarları butonuna basın
    • Burada açılan uygulamada Google için belirttiğimiz adımlarla devam ederek işlemi bitirin

  • Internet Explorer Proxy Ayarları

    İnternette gezinirken internet explorer kullanıyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek proxy ayarını yapabilirsiniz:
    • Tarayıcınızın sağ üst köşesindeki çark işaretine tıklayın
    • Burada açılan menüde internet seçeneklerini tercih edin
    • Açılan pencerede bağlantılar sekmesini seçin
    • Bu adımdan sonra Google için tarif ettiğimiz adımları uygulayabilirsiniz.

Kablonet DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Her işletim sistemi için farklı yöntemlerle DNS ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Windows 10 ve alt sürümleri için detaylı anlatım aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

  • Windows 10 işletim sistemleri için

    • Bilgisayarınızın masaüstünde sağ alt köşesinde yer alan internet bağlantı işaretine sağ tıklayıp “Ağ ve Paylaşım Merkezi” ni açıp veya Başlat simgesine tıklayıp Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi yolunu takip edebilirsiniz.
    • Karşınıza çıkan ekranda “Etkin Ağlarınızı Görüntüleyin” bölümünde “Bağlantılar” sekmesinde yer alan kullanmakta olduğunuz ağ (Ethernet veya Wifi) ismini görebilirsiniz. Bu simgeye tıklayıp yeni açılan Bağlantı penceresinde “Özellikler” sekmesine tıklayınız.
    • Ağ İletişimi sekmesini seçip “Bu bağlantı aşağıdaki öğeleri kullanır” sekmesinin altında İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğini seçerek “Özellikler” e tıklayabilirsiniz.
    • Açılan menüde “Otomatik olarak bir IP adresi al” ve “DNS sunucu adresini otomatik olarak al” bölümlerini seçiniz.
    • “Tamam”a tıklayıp ayarlama işlemini bitirebilirsiniz.

  • Windows 7 işletim sistemleri için

    • Bilgisayarınızın masaüstünde sağ alt köşesinde yer alan internet bağlantı işaretine sağ tıklayıp “Ağ ve Paylaşım Merkezi” ni açıp veya Başlat simgesine tıklayıp Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi yolunu takip edebilirsiniz.
    • Karşınıza çıkan ekranda “Etkin Ağlarınızı Görüntüleyin” bölümünde “Bağlantılar” sekmesinde yer alan kullanmakta olduğunuz ağ (Ethernet veya Wifi) ismini görebilirsiniz. Bu simgeye tıklayıp yeni açılan Bağlantı penceresinde “Özellikler” sekmesine tıklayınız.
    • Ağ İletişimi sekmesini seçip “Bu bağlantı aşağıdaki öğeleri kullanır” sekmesinin altında İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğini seçerek “Özellikler” e tıklayabilirsiniz.
    • Açılan menüde “Otomatik olarak bir IP adresi al” ve “DNS sunucu adresini otomatik olarak al” bölümlerini seçiniz.
    • “Tamam”a tıklayıp ayarlama işlemini bitirebilirsiniz.

Proxy Gizlilik Sağlar mı?

Proxy Gizlilik Sağlar Mı?

Proxy kullanımının gizlilik konusu tartışılan bir konudur. Ücretsiz olarak internetten bulduğunuz proxy sunucuları gizlilik konusunda güvenilir olmayacaktır. Anonim proxy sunucuları IP adresini gizlemek konusunda başarılıdır. Elit proxy sunucuları ise en üst seviyede gizlilik sunar. Proxy kullanımı ancak güvenilir kanallardan üzerinden yapılırsa istenen gizliliği sağlar. İnternette görünmez olmak için Ip adresini tam olarak maskeleyen kaliteli proxy sunucusu kullanılmalıdır. Ip adresinin gizlenmesi ve kişisel bilgilerin güvence altına alınması için elit proxy sunucusu tercih edilebilir. Elit proxy aynı zamanda yüksek bağlantı hızı da sağlar. Daha güvenli ve kaliteli, bir internet deneyimi için ücretli olan proxy sunucuları tercih edilmelidir.

İnternetteki konumunuzu gizleyen Proxy sunucuları gizlilik sağlayan sunuculardır. Çevrimiçi güvenlik konusunda tercih edilen bir yöntem olan proxy kullanımında güvenilir sunucu bulmak önemlidir. Ücretsiz proxy sunucuları maalesef istenen gizlilik ve güvenlik standartlarını sunmaz. Ücretli elit proxy sunucuları istenen güvenlik ve gizlilik standartlarını sağlar. Ip adresi sizin hangi ülkede hangi bölgede olduğunuzu ortaya koyarken proxy sunucusu sizi başka bir ip adresiyle internete bağlar. Böylece konumunuz gizlenmiş olur.

Proxy kullanımı özellikle yasaklı sitelere girme olanağı sunduğu için popüler olmuştur. Oysa proxy sadece erişimi engelli sitelere erişim sağlamaz. Bununla birlikte daha hızlı, daha kaliteli ve daha güvenli, internet bağlantısı sunar. Bir siteye bağlanmak istediğinizde vekil sunucu sizi o siteye kendi köprüsü üzerinden gönderir. Bu da ayrıcalıklı bir kanal demektir. İnternet ağındaki genel yapıdan çıkarak ayrıcalıklı ve gizli bir konuma geçersiniz. Proxy kullanmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ip adresiniz gizlenir ve hangi şehirde hangi ülkede olduğunuz anlaşılmaz
  • Engellenmiş içeriklere yasaklı sitelere erişim sağlanabilir
  • Veri yükleme süreleri azalır internet hızı artar
  • İstenmeyen reklamlar engellenebilir
  • Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak mümkün olur

İnternette birçok Proxy sunucusu hizmeti görebilirsiniz. Ücretsiz proxy kullanmak pek güvenli değildir.  Yasaklı sitelere girmek için ücretsiz proxy kullanırken kendi verilerinizi tehlikeye sokabilirsiniz. Bu nedenle proxy sunucusu kullanırken dikkatli olmalısınız. Sonuçta proxy bir vekil sunucudur ve başkasının Ip adresinizi size kullandırır. Güvenli, hızlı, kaliteli ve tam gizlilik sağlayan ara sunucu kullanmak istiyorsanız ücretli olan seçenekleri değerlendirmelisiniz.  Çok da yüksek olmayan fiyatlarla güvenilir proxy sunucusu kullanabilirsiniz. Basit şekilde ağ ayarlar üzerinden değiştirilen proxy sunucusu yerine güvenilir ve kullanımı kolay program tercih edebilirsiniz.

Ücretsiz proxy sunucularının güvenilirliği her zaman tartışma konusudur. Güvenliğe ve gizliliğe önem veriyorsanız ücretsiz sunucu seçeneklerinden uzak durmalısınız. Sadece erişim engelli sitelere ve içeriklere ulaşmak istiyorsanız ücretsiz sunucuları kullanabilirsiniz. Proxy adresinizi her halükarda değiştirir. Mevcut internet sağlayıcınızın sizi konumladığı Ip adresi değişir. Güvenli bir adrese geçiş yapmak istiyorsanız ara sunucunun güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz.

İnternet kullanımında güvenlik konusu oldukça önemlidir. Bu nedenle de her gün yeni siber güvenlik sistemleri geliştirilir. Daha gizli ve güvenli internet bağlantısı için farklı çözümleri de deneyebilirsiniz. VPN gibi güvenlik sistemleri son derece yüksek gizlilik sağlar. İnternet hızınızı arttıracak, güvenli ve gizli bağlantı sağlayacak, erişim engelini kaldıracak siber güvenlik çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Türksat tarafından işletilen Kablonet, ülkenin birçok şehrinde aynı standartlarda internet hizmeti sağlama görevini üstleniyor. Kablonet’i diğer internet sağlayıcılarından daha farklı kılan ise hem altyapısı hem de internet üzerine yaptığı çalışmaların kalitesi. Daha fazla bilgi almak için https://www.fiberkablonet.com/hizli-basvuru

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
DNS Nedir?
Daha Fazla

DNS Nedir Ne İşe Yarar?

İçindekiler: DNS Nedir?DNS Açılımı Nedir?DNS Sunucusu Nedir?DNS Ne İşe Yarar?DNS Nasıl Çalışır?DNS TarihçesiKablonet DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?Windows 10…
İnternet Hızı Nasıl Artırılır
Daha Fazla

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet hızının düşmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. İnternet yavaşlama sorunlarının önüne geçmek için öncelikle sorunun neden kaynaklandığını keşfetmek gerekir.
Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?
Daha Fazla

Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?

İçindekiler: Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Çalışır?Güvenli İnternet Nasıl Aktif Edilir?Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımının ÖnemiGüvenli İnternet Hizmeti İnternetin…
İnternet Altyapı Sorunu Nedir?
Daha Fazla

İnternet Altyapı Sorunu Nedir?

İçindekiler: İnternet Altyapı Sorunu Çözümüİnternet Altyapı Sorunu Nedir?Altyapısız Verilen Kablosuz İnternet Hizmeti Kaliteli mi?İnternet Altyapı Sorunu Nasıl Çözülür?…