Ping Nedir? Nasıl Test Edilir?

Ping Nedir?

Ping Nedir?

İnternette her ne yapıyorsak yapalım kaliteyi etkileyen en önemli faktör internet hızıdır. İnternet hızı hakkında az çok bir şeyler biliyor olabilirsiniz. Ancak internet hızını belirleyen çok önemli bir etken var. İnternet bağlantılarındaki reaksiyon süresi olarak tanımlayabileceğimiz ping veri alışverişinin karşılıklı gidip gelme süresini ölçer. Bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasındaki veri girme ve geri gelme süresi özellikle online oyun oynayanlar için çok önemlidir. Veri trafiğinin iletilme hızı olan ping milisaniye olarak ölçülür. Yani ping değerinin düşük olması saha hızlı internet bağlantısı demektir.  İnternet hızı kontrol edilirken mutlaka ping değeri de kontrol edilmelidir. Ping değeri özellikle online oyunlarda büyük fark yaratır. Bir oyunu oynayan iki oyuncudan birinin ping değeri diğerine göre daha düşükse o oyuncu daha avantajlı olur. Ping değeri ne kadar düşük olursa online oyunda karşıdakinden o kadar önde olunur.  Bu nedenle ping değerinin test edilmesi ve düşürülmesi gerekir.

İndirme ve yükleme hızı kadar ping değeri de önemlidir. Genellikle ping değeri nedir bilinmediğinden veri alışverişindeki bağlantı hızının neden düşük olduğu da anlaşılmaz. Hız testlerinde ping değeri de çıkar. Hız testinde ping değeri yüksek çıkıyorsa bağlantı hızı kötü demektir. Ping değerini etkileyen en önemli faktör ise modemdir. Ping değerinin düşük olması için daha kaliteli modemler kullanmak gerekir.

Ping aslında 1983 yılında Mike Muuss tarafından geliştirilen bir yazılımdır. Genellikle online oyun oynayanların daha iyi bildiği bir kavramdır. Bilgisayardan çıkan verinin karşı sunucuya iletilme hızı olarak tarif edilen ping veri paketi ile sunucu arasındaki gecikmelerin kaynağı olan değerdir. Ping değerinin yüksek olup olmadığını anlamak için ping değeri ölçülebilir. Hız testlerinde ping değeri de gösterilir. Kablonet internet hız testi yaparak daha detaylı bu verileri görebilirsiniz.

İnternet hız testlerinde uploud, dowland ve ping ölçümü yapılabilir. İnternetimizin hız değerlerini ölçerken şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Bilgisayarda açık olan tüm tarayıcılar kapatılmalı
  • Sadece internet hız testi yapılacak site açık olmalı
  • İnternet harcayan tüm uygulamalar kapatılmalı
  • İnternet ağına bağlı tüm cihazların bağlantısı kesilmeli
  • Modeme Ethernet kablosu ile bağlanıyorsa wi-fi kapatılmalı
Ping Neden Olur?

Ping Neden Olur?

Milisaniye ile ölçülen ping değeri yüksek çıkıyorsa sorun var demektir. İdeal ping değeri 50 ms ve daha altı olarak ifade edilir. Bu değerler 150 ms üzerinde olursa internet bağlantısında ciddi sorunlar yaşanır. Ping değerinin yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri internet altyapısıdır. 3 g VE adsl bağlantı tipleri ping değerlerinin yükselmesine neden olur. Ping değeriniz yüksekse şu nedenlerden dolayı olabilir;

  • İnternet paketi ve internet altyapısının kötü olması
  • Birden fazla cihazın aynı bağlantı üzerinden veri indirmesi
  • Görüntü kalitesi çok yüksek videolar izlenmesi
  • Veri ve dosya indirme işlemleri
  • İnternete bağlı uygulamaların fazla olması
  • İnternet altyapısının eski olması

Ping değeriniz yüksekse öncelikle gereksiz uygulamaları kapatmalısınız. İnternete bağlı birçok uygulama ping değerini yükseltir. İnternet paketi detaylarınızı inceleyerek size ne sağladığını görmelisiniz. Bağlantının altyapı özelliklerine bakmalısınız. Yetersiz internet altyapısı ping değerlerini yükseltir. Ping değeri düşük olursa ancak veri alışverişi hızlı olur. Bu da internet hızınızı düşürür. Nasıl bir altyapıdan hangi özelliklerle internete bağlandığınızı araştırarak ping değerinin yüksek çıkmasının nedenlerini öğrenebilirsiniz.

Ping Nasıl Düşürülür?

Ping değerinin yüksek çıkması durumunda ping değerlerini düşürmek için bazı yöntemler uygulanabilir. İnternet altyapısını ve bağlantı tipini kontrol ederek eğer eski ve kötüyse değiştirmek gerekir.  Ping nasıl düşürülür diye merak ediyorsanız işte size bazı yöntemler;

  • Bilgisayarda gereksiz ve aktif durumda olan programları durdurun
  • İndirme işlemleri yapmayın
  • Video izleme platformlarına girmeyin açıksa kapatın
  • Modeme daha yakın yerden internete bağlanın
  • Ethernet girişi varsa Ethernet kablosuyla internete bağlanın
  • Modeminiz eskiyse kaliteli bir modemle değiştirin
  • Fiberoptik bağlantı türünü tercih edin

Özellikle oyun oynayanlar için ping süresinin önemi çok fazladır. Oyunda üstünlük sağlamak isteyen oyuncular ping değerlerini test ederek en düşük seviyeye çekmeye çalışır. Strateji ve savaş oyunlarında milisaniyelik farklar yaratan ping süresini oyun oynarken düşürmek için oyun esnasında başka hiçbir internet bağlantısının açık olmaması gerekir. Online oyunlar için giriş yapmadan önce pc arka planında internetin hiçbir işlem için kullanılmadığından emin olmalısınız. Açık olan programlar ping değerinizi yükselteceğinden oyunda aksamalara neden olur. Oyun oynarken aynı anda birden fazla işlem yapılmamalıdır. Veri trafiği sadece oyuna odaklanmalıdır.

Online oyunlarda gecikmeye ping eğerinin yüksek olması neden olur. Akıcı ve kaliteli bir oyun deneyimi için ping değeri ölçülerek belli bir seviyenin altına düşürülmelidir. Ping değeri yüksek olan bir bilgisayardaki oyuncunun ateş etmesi ile ping değeri düşük olan bir oyuncunun ateş etmesi farklıdır. Ping değeri düşük olan oyuncu daha hızlı ateş eder. Ping değerinin düşük olması online oyunlarda oldukça önemli bir durumdur. Oyuncunun tüm hareketlerini, hızını ve başarısını etkiler. Gecikmelerin olması istenen performansın gösterilmesini engeller. Online oyun tutkunları ping değerini düşürmek için birçok yola başvurur. Öncelikle internet altyapı ve bağlantısı kontrol edilmelidir.

Gecikmeleri önlemek için ping değerini yükselten nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Oyun oynarken bilgisayarın başka işlemler yapması önlenmelidir. Arka planda çalışan hiç bir şey olmamalıdır. Online oyunlarda gecikmeyi önlemek için ping değeri ölçülerek düşürülmelidir. Arka planda açık olan bazı programlar fark edilmez olabilir. Bu nedenle gereksiz programları önceden belirlemek gerekir. Oyunlarda gecikmenin önlenmesi için ping değerinin ne kadar olduğun öğrenilmeli ve uygun seviyeye düşürmek için gerekenler yapılmalıdır.

İnternetteki veri trafiğinin karşılıklı gidip gelme süresi olan ping değeri internetin yavaş olmasındaki en önemli nedenlerden biridir. Ping değeriniz yüksekse internet bağlantınız kötü demektir. İnternet hızı üzerindeki ping etkisi oldukça önemlidir. İnternet hızını etkileyen yükseleme hızı çok bilinirken ping değeri pek bilinmez. Oysa en az yükseleme hızı kadar etkilidir.  Siteler girerken, online veri alışverişi yaparken, video ya da film izlerken sorunlar yaşıyorsanız ping değerinizi test etmelisiniz. Filmlerde donmalar oluyorsa online konuşmalar geç gidiyorsa ping değeriniz yüksek olabilir. Ping değeri yüksek olan bilgisayarlar diğer sunucularla veri alışverişi yaparken yavaş kalır.

Ping değerinin yüksek olup olmadığını internet hız testi yaparak görebilirsiniz. Ping değerinizi düşürmek için yukarıda açıkladığımız yöntemlerden yararlanabilirsiniz. İnternetin yavaş olmasının tek nedeni yükseleme ya da indirme hızı değildir. Ping değeri de bunlar kadar önemlidir.  İnternetiniz yavaşsa mutlaka ping değerinize bakmalısınız. İnternet bağlantı türünüz, altyapı durumunuz, modeminiz ve bilgisayarda yaptığınız işlemler ping değerini etkiler. Bilgisayarda çok fazla açık program olması ping değerini yükseltir ve internetiniz yavaşlar. Bilgisayarınızda sizin bilmediğiniz açık programlar da olabilir. Programları gözden geçirip gereksiz programları kapatmalısınız. İnternetin yavaş olmasında ping değerinin etkisini seçmemelisiniz.

Türksat tarafından işletilen Kablonet, ülkenin birçok şehrinde aynı standartlarda internet hizmeti sağlama görevini üstleniyor. Kablonet’i diğer internet sağlayıcılarından daha farklı kılan ise hem alt yapısı hem de internet üzerine yaptığı çalışmaların kalitesi. Daha fazla bilgi almak için https://www.fiberkablonet.com/hizli-basvuru

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Daha Fazla

ADSL Nedir?

İçindekiler: Kablonetin ADSL’den Farkı Nedir?ADSL İnternet Teknolojilerinde Hangi Aşamayı İfade EdiyorADSL Nasıl ÇalışırFiber Kablonet İnternet Ne Gibi Avantajlar…
Modem Güçlendirici Nedir?
Daha Fazla

Modem Güçlendirici Nedir?

İçindekiler: Modem Güçlendirici Nedir?Modem Güçlendirici Ne İşe Yarar?Modem Güçlendirici Gerçekten İşe Yarıyor Mu?Kablosuz Bağlantı Sorununun Neden Kaynaklandığını Nasıl…
İnternet Hızı Nasıl Artırılır
Daha Fazla

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet hızının düşmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. İnternet yavaşlama sorunlarının önüne geçmek için öncelikle sorunun neden kaynaklandığını keşfetmek gerekir.